Een Travellerspoint blog

Napier (part 1/3)

Werken en wonen in Napier Prison

semi-overcast 19 °C
Bekijk New Zealand op Anneloes's reiskaart.

Napier Prison
Week 1

ma 26/04/2010
Napier

Gisterenavond aangekomen in Napier en gelijk naar Napier Prison gelopen! -Prison? -Oh yeah!!
DSCF5156.jpg
Het is een oude gevangenis uit 1862, gesloten in 1989, dat in 2002 is omgetoverd tot backpackerhostel. Ik mag hier drie weken blijven en werken voor m'n accommodatie. Ik mag bezoekers rondleiden door de gevangenis; als een echte tourguide! Voor de rest nog wat administratieve taken.
En waar slaap ik? In de cel. In m'n eentje. Op “Death Row”. Met dikke stalen deuren en tralies voor het raam. En ik weet niet wat het was, maar ik heb echt heer-lijk geslapen deze nacht!
DSCF5154.jpgDSCF5155.jpg
En binnenkort moet ik m'n eerste rondleiding gaan geven. Dus ik heb vanochtend het script nog een beetje doorgelezen en een audiotour gedaan; dus ik heb alle info nog even kunnen doornemen.
Vanmiddag is er een Nederlands meisje in de gevangenis bijgekomen: Marlous, uit Eindhoven. Zij gaat ook tours geven, dus we zitten lekker samen te studeren en te kletsen tussendoor.
We zijn deze avond nog met een paar 'inmates' naar de bar gegaan; erg gezellig, wel veel spookverhalen over de gevangenis over tafel! Ha... Sweet dreams!!
DSCF5162.jpgDSCF5161.jpg

di 27/04/2010
Vannacht echt superslecht geslapen! Nee! Ergens in de verte een kat horen janken om vier uur 's ochtends... dat klinkt echt net als een huilende baby! En dat galmt natuurlijk lekker door die kille, kale gangen... Marlous slaap in de cel naast me en zij had het ook gehoord. Ja, zij had ook niet een hele goede nacht...
Er wonen hier een stuk of acht backpackers in de gevangenis die bijna allemaal werken voor accommodatie. We hebben Mark (UK), Raphael & Paula (Brazil), Daniel (D), Karim (F), Miguel (Portugal), Catherine (Asian?), en Marlous (NL). Lekker internationaal groepje!
Vandaag meegelopen met een tour -gegeven door Mark- waar een van de bezoekers een ex-inmate was, een ex-gevangene van Napier Prison dus! (Tussen 1989 en 1993 hebben hier nog een paar gevangenen gewoond omdat een gevangenis in de buurt overbevolkt was.) Hij had ook nog een paar mooie verhalen! Er komen hier vaker ex-gevangenen langs, gewoon, om te kijken hoe het er nu uit ziet.
Ik heb ook even een tour gedaan voor mezelf: hopelijk gaat het met een echte groep wat soepeler! :-)
En ik heb -sinds een paar dagen- weer even m'n e-mail gecheckt: iedereen super-bedankt voor alle reacties op m'n skydive, en alle andere avonturen! Zo leuk om te merken dat zoveel mensen m'n blog lezen – zelfs onbekenden!

wo 28/04/2010
Heer-lijk geslapen! :-)
Vandaag zou ik mijn eerste tour geven, maar het is echt zo rustig in de gevangenis... Geen bezoekers vandaag. We geven twee tours per dag: om 09.30u en 15.00u. Meestal neemt Marlous de ene, ik de andere. Als mensen op een andere tijd langskomen, kunnen ze een audiotour doen: met zo'n handset luisteren naar de verhalen terwijl je over het gevangenisterrein wordt geleid.
DSCF5263.jpgDSCF5267.jpg
's Avonds nog even een paar foto's van de fontein van Napier en “Pania of the Reef” (net als die zeemeermin in Denemarken, hoe heet ze ook al weer?)
DSCF5173.jpgDSCF5174.jpgDSCF5175.jpg
DSCF5177.jpgDSCF5180.jpg

do 29/04/2010
Vandaag VRIJ! Neeee!! Het idee was om zoveel mogelijk te werken in de gevangenis: 18 uur per week voor de accommodatie, en je krijgt minimum loon voor wat je extra werkt. Maar ze zijn hier wel heel zuinig met het uitdelen van uren. Dus ik heb weinig te doen op de dag (ik werk max 4 uur per dag) en ik krijg nauwelijks genoeg betaald om m'n boodschappen te betalen. Maar... ik geef geen enkele dollar uit voor m'n accommodatie! Dat scheelt toch weer ong. $175 per week!
Napier Fontein bij daglicht:
DSCF5182.jpgDSCF5187.jpg
Vanochtend samen met Marlous brood gebakken: en dat kwam nog best goed uit de oven! In de ochtend ben ik nog met m'n c.v. naar een paar cafe's en restaurants gegaan, maar dat was kansloos. De hele middag heb ik doorgebracht in en om het zwembad in Napier. Heerlijk weer, niet te koud. Wat baantjes trekken, beetje lezen, even in het stoombad, etc.
In de avond zijn we met een hele groep naar een bar gegaan voor de PubQuiz! We waren 4e van de 5 geworden, maar het was toch nog gezellig!
DSCF5188.jpgDSCF5192.jpg
Check even het shirtje dat ik aanheb: Taupo Tanden Skydive! :-)
DSCF5190.jpg

vr 30/04/2010
Fijne Koninginnedag!

Twee tours vandaag!! Eentje om 13.00 en om 15.00u. En ja; de tweede ging een stuk soepeler! :-) Gelukkig hoef ik niet veel in te korten en kan ik veel verhalen vertellen. Ik dacht eerst dat ik echt twee uur zou praten als ik alles zou willen vertellen, maar de tour is altijd rond het uur. Dan hebben ze alles wel gezien en kon ik nog een paar leuke verhalen vertellen.
Wat is hier te zien? De gevangenismuur die steen voor steen door de inmates is gemaakt, de isolation cells, de drain pipe waar twee ontsnappingspogingen plaats hebben gevonden, de suicide-watch cells, death row, de women's wing, de graveyard, en als klapper op de vuurpijl: de hanging yard. Ja: hier zijn (minstens) vier mensen opgehangen, tussen 1872 en 1889. En voor 1 of 2 shilling (nu ong. 35 en 70 pond) kon je komen kijken.

za 01/05/2010
Qua administratieve taken: vandaag heb ik de office opgeruimd. Wat een bende!! Maar het ziet er nu weer redelijk opgeruimd uit. Lekker veel weggegooid en nog wat nieuwe stationary mogen kopen. Geen tour vandaag, wel twee stelletjes op een audiotour gestuurd.
Zonsondergang op het 'strand'.
DSCF5194.jpgDSCF5196.jpgDSCF5201.jpg
DSCF5206.jpg
DSCF5208.jpg
En 's avonds lekker Iron Man gekeken. Wat een heerlijke onzinfilm! Plus, ik heb me nog even voor de tv zitten opvreten over die olieramp voor de kust van de USA. Echt, echt heftig.

zo 02/05/2010
Ik had m'n fototoestel even meegenomen tijdens het hardlopen :-)
DSCF5210.jpgDSCF5212.jpgDSCF5217.jpg
DSCF5218.jpg
DSCF5224.jpg
DSCF5225.jpg
Vanochtend even samen met Marlous naar de markt voor groeten- en fruit-inkopen. Er zijn hier een paar backpackers die een paar dagen per weer op een appelgaard werken: dus zij nemen af en toe een lading mee. Aan appels geen tekort! En zooo lekker!
's Middags meegeholpen met de promofilm voor de audiotours. De eigenaars van de gevangenis/hostel zijn ook de managers van het bedrijf dat de audiotour-apparaten verkoopt. Dus even meespelen in een promofilmpje: ge-interesseerd luisteren naar de handset en glimlachen. Eitje. :-) Die middag ook een echte tour gegeven.
Het wordt steeds kouder in Nieuw-Zeeland. Hier in Napier is het nog wel het warmste (we hadden laatst de hoogste middag temperatuur van heel Nieuw-Zeeland! 20 graden! We won! Yes! Toch leuk.), maar 's nachts kan het flink afkoelen. Zeker in de gangen van de gevangenis, m'n cel valt nog wel mee.

Geplaatst door Anneloes 22:08 Gearchiveerd in Nieuw-Zeeland Tagged living_abroad Reacties (1)

(Berichten 10 - 10 uit 54) « Pagina .. 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 .. »